Zabaglione

Image
Zabaglione
med Panettone


Sicila er som et paradis for meg! Nærheten til havet, sol, flott kyst, historie, mangfold med tanke på råvarer og lange mattradisjoner. Men det som virkelig har gort at jeg har forelsket med i Sicilia er de fantastiske menneskene. Inkluderende og utrolig gjestfrie.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
Denne desserten ønsker jeg å dedikere til Vincenzo og jeg kommer til å lage denne til familen neste gang jeg er på besøk. Dette er det du kan kalle en varm eller lun eggedosis tilsatt den sicilanske hetvinen marsala. Jeg serverer den med en italiensk kake som heter panettone, bringebær, krokan, rosiner av malvasia druer og revet mørk sjokolade. En perfekt dessert til jul.

Jeg har vært så heldig å blitt kjent med flere Sicilianere, men jeg vil trekke frem en som jeg setter veldig pris på. Det er Vincenzo Marchese og hans familie, hans mor var norsk og hans far var Sicilianer med hjemsted like utenfor Palermo ved landsbyen Partinico. Faren var en anerkjent forfatter og ordfører i den lille landbyen. Vincenzo har arvet sommerhuset til faren, en gammel mølle fra 1700 tallet som nå er pusset opp og omgjort til et røft og landlig overnattingsted.

Vincenzo er arkitekt og han har klart å bevare det gamle på en fin måte og samtidig gjøre dette om til et flott feriested for de som ønsker å slappe av og nyte det gode liv. Her kommer det jevnlig nordmenn som ønsker å oppleve tilværelsen på den Sicilanske landsbygda. Rundt mølla er det en stor frukt og grønnsakshage som byr på alt det en trenger for å lage et godt måltid. Ikke langt unna ligger Palermo, en pulserende og røff storby. Jeg vil absolutt anbefale et besøk på et av matmarkedene her, her bugner det av frukt, kjøtt, oliven, krydder og fiskehandlerne skriker ut dagens priser til lokalbefolkningen som er innom for å handle til dagens middag. Vil du se film fra mitt siste besøk hos Vinzenzo finner du det litt lenger nede på siden. På Mitt Italia sin facebookside finner du adresse og kontaktinfo til Vincenzo og overnattingstedet hans

INGREDIENSER  • 6-8 PERSONER


  • 8 eggeplommer
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl marsala - hetvin

SE FILM FRA BESØKETSLIK GJØR DUZabaglione er en veldig populær dessert i Italia. Det er som en varm og tykk eggedosis. Dette er veldig enkelt å lage og smaker veldig godt. I denne desserten brukes hetvinen marsala som kommer fra byen Marsala på vestkysten av Sicilia.

For å lage denne desserten trenger du et vannbad.
Det lager du så enkelt som dette: start med å ha vann i en kjele. kok dette opp, og skru ned varmen slik at det kun småkoker.. finn en metallbolle eller tykk glasskål som passer i kjelen, uten at den kommer i kontakt med vannet. I bollen/skålen tillsetter du sukker, vaniljefrø og eggeplomme, pisk dette godt sammen. Ha bollen over vannbadet/kjelen med det varme vannet og pisk godt hele tiden. Tilsett marsala i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Pisk til det har doblet seg i volum og blitt passe tykk. Server straks. Denne skal serveres varm, gjerne med litt bær, nøtter og sjokolade.

Buon appetito!

Et ordtak som brukes mye i Italia er:
A tavola non s`invecchia

(ved bordet eldes man ikke)


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden