Gnocchi med gorgonzola saus

Image
Gnocchi med
gorgonzola saus


Tilbake i 2003 jobbet jeg med den sicilianske kjøkkensjefen Calogero (Gero) Paino i en periode. Vi ble raskt veldig gode venner og han har etterhvert blitt som en storebror for meg. Gero er en selvlært kokk som har lang arbeidserfaring fra mange ulike spisesteder i Italia. Han er spesialist på tradisjonelle italienske retter, og Gero har lært meg mange familieoppskrifter han har lært av sin mor og bestemor. Gnocchi er en av de rettene han har lært meg å tilberede. 

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
Rull ut lange «pølser» og skjær opp i små biter. For å få mønster på gnocchi kan du bruke en gaffel og presse mønster på toppen. Alle bilder: Kristoffer Vincent Hansen

Gnocchi er små potetklumper og er en type pasta laget på potet. Gnocchi serveres med sauser som: smeltet smør med salvie, tomatsaus, pesto, kjøttragu eller grønnsaker. Jeg synes en kremet saus med den italienske blåmuggosten gorgonzola er en perfekt match til gnocchi. Når en først har smakt disse deilige gnocchi kan en fort bli avhengig av disse. I dag er Gero kjøkkensjef på Trattoria Antica Calcinaia i Toscana. Le mer på: www.trattoriaanticacalcinaia.it

INGREDIENSER • 5 PERSONER


Gnocchi

 • 0,5 kg mandelpoteter
 • 150 gr hvetemel
 • 1 egg
 • Salt 

Saus

 • 2,5 dl kremfølte
 • 150 gr gorgonzola dolce
 • Parmesan
 • Finhakket persille
 • Valnøtter
 • Salt
 • Pepper


SLIK GJØR DUGnocchi
Til gnocchi er det veldig viktig å bruke melne poteter. Kok potetene med skall på. Kok til de er møre og skrell potetene mens de fortsatt er varme. Ha potetene i en potetpresse eller press igjennom en sil. Ha de pressede potetene på kjøkkenbenken og tilsett mel, salt og egg. Elt sammen for hånd. Er deigen fortsatt veldig fuktig og klissete tilsetter du bare litt mer mel. Rull ut lange «pølser» og skjær opp i små biter. For å få mønster på gnocchi kan du bruke en gaffel og presse mønster på toppen. Dryss på godt med mel slik at de ikke klistrer seg sammen. Skal du ikke servere de innen kort tid vil jeg anbefale å legge de på brett og fryse dem. Men skal de serveres innen en time kan de has på en tallerken med mel.

Saus
Kok inn fløten litt. Ha i biter av gorgonzola og rør godt. Kok inn til passe tykk saus. Smak til med sort pepper og salt.

Kok opp en stor gryte med saltet vann. Ha gnocchi i det kokende vannet. De er ferdige når de flyter opp til overflaten. De kokes raskt, så det er viktig å ha sausen klar til servering når du koker gnocchi. Ha de ferdig kokte gnocchi i den varme sausen. Rør forsiktig slik at gnocchi blir dekket med saus. Ha i finhakket persille og parmesanost. Server straks

Buon appetito


Gero og Geir Andre. For tiden er Gero kjøkkensjef på Trattoria Antica Calcinaia i Toscana.
ImageImage
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden