Panzanella

Image
Panzanella
med en twist


Min kjærlighet til Italia startet i Toscana, så denne regionen betyr veldig mye for meg. Mennesker fra hele verden valfarter til denne regionen for å oppleve de flotte åssidene, verdenskjente vinmarker i Chianti, kunst, historiske byer og ikke minst maten.

Det er egentlig lett å forstå hvorfor folk blir betatt av denne regionen. For å oppleve det autentiske Toscana vil jeg anbefale å besøke landsbygda og noen av de små landsbyene i Chianti området. Da får en oppleve de flotte åssidene med sypresser og vinranker som er karakteristisk for dette området.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
Alltid god stemning rundt bordet. Alle bilder: Kristoffer Vincent Hansen

På landsbygda får en også oppleve en helt annen service og gjestfrihet enn i storbyene. Folket her er veldig stolte av regionen sin, så de kommer gjerne med anbefalinger på hva du bør oppleve og hvor du må stoppe for å spise. De beste overnatting og spisestedene må en ofte lete litt etter for å finne frem til. Skjulte skatter som er verdt å finne frem til. Under Reisetips er på bloggen deler jeg adresser til mange av mine favorittsteder i Toscana.

Når jeg skal overnatte i Toscana området pleier jeg å booke rom hos Simonetta og Luca på Le Cetinelle. Perfekt beliggenhet på landsbygda like ved et naturreservat. Et gammelt gårdshus er pusset opp til et flott overnattingssted. Simonetta og Luca gjør alt de kan for at ditt opphold skal bli perfekt. Ekte gjestfrihet - www.lecetinelle.it

Denne gangen vil jeg lage en klassisk toscansk sommerrett som får meg til å tenke på en varm sommerdag i Toscana. Det toscanske kjøkken inneholder mange tradisjonelle retter som ofte er grønnsakbasert. Tilbake i historien var det mange fattige bønder i regionen og de måtte bruke de ingrediensene de hadde tilgjengelig. Panzanella er en av de rettene som ble brukt for å benytte seg av brød fra dagen i forveien i tillegg til å benytte seg av grønnsaker fra hagen. Brødet fungerer som en svamp og trekker til seg gode smaker fra tomatene, oljen og eddik. Det finnes utallige versjoner og oppskrifter på denne retten, men det som er felles for alle er at det inneholder brød og tomater. Min versjon er en som kan brukes både til fest og til hverdags.

INGREDIENSER • 4 PERSONER


 • 8 stk plommetomater
 • 10 stk oransje tomater, små
 • 1 stk rød paprika
 • 1 stk grønn paprika
 • 2 stk rødløk
 • 6 fedd hvitløk
 • 15 stk kapers små
 • 10 stk kapers store
 • 15 stk oliven uten stein, av god kvalitet
 • 1,5 dl olivenolje
 • 0,5 dl rødvinsedikk
 • 12 stk Ansjosfilet
 • 2 stk laurberblad
 • 1 ss sitronsaft
 • Ristede pinjekjerner
 • Salt og pepper
 • Krutonger av focaccia, eller annen type brød
 • Basilikum

ImageImage

SLIK GJØR DUStart med å sylte rødløk og hvitløk. Kok opp olivenolje, rødvinseddik, sitronsaft og litt salt og pepper sammen med laurbærblad. Når syltelaken har kokt opp tilsetter du rødløk som er skjært i litt grove skiver og hele fedd med hvitløk. La dette trekke i den varme syltelaken. Dette kan stå i kjøleskapet i flere dager, så ofte lager jeg en stor porsjon som står i kjøleskapet klar til bruk i salater.

Smør paprika inn med litt rapsolje og brenn skallet på en gassbrenner eller steik på høy varme i ovn. En vil at skallet skal bli brent. Når skallet har blitt svart legger du det i en plastpose eller i en skål med plastfilm over. La de trekke litt. Etter noen minutter er skallet lett å ta av. Grunnen til at en gjør dette er for å få frem søtsmaken i paprikaen. Dette gir en helt annen smak enn rå paprika.

Deretter skjærer du opp tomter i båter og den grillede paprikaen i skiver. Spre det utover på en tallerken slik at alle ingredienser blir blandet sammen. Ha over den syltede løken, og bruk litt av syltelaken som dressing. Pynt med kapers, oliven, ansjos, pinjekjerner og basilikum.

Dette er en deilig rett som kan nytes med et godt glass rosevin. Jeg vil anbefale Castell`in Villa La Gazzara Rosato 2017 til denne retten (polnummer: 2207501)

Buon appetito


Simonetta, Geir Andre og Luca.
Image
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden