Fersk pasta

Image
Fersk pasta


På mange måter kan man vel si at pasta er grunnsteinen i det italienske kjøkken. De fleste italienere spiser pasta daglig, på en eller annen måte. I gamle dager var dette en rimelig måte å mette fattige bønder og arbeidere på. Mel var rimelig og mettet godt. Så var det bare fantasien som bestemte saus og fasong på pastaen, ofte brukte man det som var tilgjengelig og varer som var i sesong.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
Pasta kan lages i utallige former og fasonger. Alle bilder: Kristoffer Vincent Hansen

I gamle dager var det mor eller bestemor som sto på kjøkenet å lagde pasta til familien, mens i dag er det mer vanlig å kjøpe fersk eller tørket pasta i butikken. Ved høytider hentes tradisjonene og familie- oppskriftene frem igjen og rettene serveres med stolthet til gjestene. En hver restaurant med stolthet for seg selv lager fersk pasta daglig.

Det lages mange ulike typer pasta: fersk pasta, pasta med egg, pasta laget på durum hvete, pasta laget kun med mel og vann, tørket pasta og fylt pasta. Den kan serveres i utallige former og fasonger servert med ulike typer sauser. Da jeg jobbet i Toscana, fikk vi daglig servert pasta til lunch eller middag som personalmat. Under dette oppholdet fikk jeg virkelig se hvor mange ulike sauser og ulike fasonger på pasta en kunne lage. Denne gang deler jeg en allround pasta oppskrift som jeg bruker en del til tagliatelle, spagetti, cavatelli etc. Når jeg lager fylt pasta bruker jeg ofte en deig som kun er basert på eggeplommer.

Historisk sett lages pasta ofte med hele egg eller bare eggeplommer nord i Italia. I sør Italia lages ofte pasta kun basert på mel og vann, eller durumhvete og vann. Hver region og by har gjerne sin type pasta eller pastarett de er stolte og patriotiske for. Og mamma lager alltid den beste pastaretten, hvis du spør en italiener Jeg og min sønn Andreas lager jevnlig fersk pasta hjemme. I en alder av 5 år hadde allerede Andreas pastakurs i barnehagen sin. La barna delta i matlagingen og lær de gleden med å lage skikkelige måltid, da spiser de det meste etterhvert. Ekte matglede kommer godt med seinere i livet.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
I en alder av 5 år hadde allerede Andreas pastakurs i barnehagen sin. La barna delta i matlagingen og lær de gleden med å lage skikkelige måltid, da spiser de det meste etterhvert.

INGREDIENSER  • 4 PERSONER


  • 500 gr Hvetemel. Tipo 00 - Italiensk mel
  • 4 hele store egg
  • 3 Eggeplommer
  • Salt


SLIK GJØR DUDeigen kan lages for hånd eller i kjøkkenmaskin. Når den lages for hånd legger du mel i en haug på kjøkkenbenken. Lag en grop i midten. Ha egg, eggeplommer og salt i gropen. Begynn å jobb innenifra sirkelen og utover. Vend inn melet sammen med egg, litt om gangen. Når alt er mikset elter du deigen for hånd i ca 10-15 min til deigen er smidig. Bruk litt mel på kjøkkenbenken om nødvendig

Alternativt has alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Ha alle råvarene i bollen og ha på eltekrok. Sett maskinen på sakte fart og når alle ingrediensene er blandet godt sammen og har blitt en deig kan du helle den ut på kjøkkenbenken. Elt og kna noen minutter for hånd for å gjøre deigen smidig. Lag deigen til en eller to kuler, pakk inn i plastikk og sett på kjøl i en times tid. Da setter deigen seg og den blir mer smidig å jobbe med. Etter dette er det bare til å kjevle for hånd og skjære pasta opp eller bruke en liten pastamaskin (fåes kjøpt i de fleste kjøkkenbutikker). Viktig å brette pastaen 2-3 ganger de første gangene de kjøres igjennom pastamaskinen. Bruk litt mel mens du jobber. Pastaen kan kokes umiddelbart i en stor gryte med saltet kokende vann. Pasta kan tørkes eller fryses til seinere bruk.

Pastaen kokes kort tid, og må serveres al dente. Viktig at pasta ikke kokes for lenge. Bedre at det er litt «tygg» i den når den serveres! Sil av pasta og ha pasta oppi sausen. Server med saus etter eget ønske. La pasta trekke i sausen de siste 2-3 minutt før servering.

Buon appetito


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden