Focaccia i langform

Image
Focaccia
i langform


I Italia spises det brød til de fleste måltider og ofte som tilbehør til varme retter. Brød har veldig lange tradisjoner i Italia og hver region har ofte sine spesielle varianter. Brødene lages på utallige måter og i ulike fasonger. Noen brød er laget på fint siktet mel mens andre varianter er med grovere typer mel.

Focaccia er en av mine favoritter. Også dette brødet kan lages på utallige måter.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Focaccia er en av mine favoritter. Også dette brødet kan lages på utallige måter. Alle bilder: Kristoffer Vincent Hansen

Noen focaccia er tynne som en pizza og har kun salt og litt olje på toppen. Mens andre focaccia er av den høyere og tykke typen, ofte stekt i langform og den inneholder gjerne godsaker som soltørket tomat, oliven eller urter i tillegg til god olivenolje.

Min focaccia i langform er det mange som har spurt om oppskriften til, men frem til nå har jeg ikke delt denne. Denne oppskriften har jeg brukt til cateringer de siste 15 årene. Hemmeligheten er gode råvarer og at den får heve i kjøleskapet over natten. I løpet av natten skjer det rein magi og brødet får fine luftbobler inni. Olivenolje av beste kvalitet er veldig viktig for å få god smak på brødet

INGREDIENSER  • 1 kg mel
  • 8 dl vann (kaldt)
  • 1 pakke gjær
  • 1 ss sukker
  • 1/2 ts salt
  • Italiensk olivenolje av beste kvalitet, Olio extra vergine di oliva
  • Fersk rosmarin
  • Grovt flaket salt til topping (maldon salt)

  Image

  SLIK GJØR DU  Ha mel, sukker og gjær i en eltebolle. Sett på eltekrok og sett eltemaskinen på sakte fart. Spe i det kalde vannet mens maskinen går sakte.
  La deigen elte en liten stund på sakte fart. Deigen skal være litt klissete, men ikke være for bløt. Er deigen veldig klissete kan du tilsette litt mer mel.
  Tilsett salt og øk farten på eltingen. Elt til deigen er smidig

  Ha bakepapir i en form med høye kanter. Ha deigen i formen og trykk den flat slik at hele flaten dekkes. Ha gjerne litt mel på fingrene. Trykk fingrene ned i deigen for å lage groper. I disse gropene har du litt hakket fersk rosmarin. Hell over olivenolje slik at gropene fylles med deilig olivenolje

  Dekk brødet med plastikk og sett i kjøleskapet natten over. Brødet vil da heves sakte i kjøleskapet og det vil oppstå små luftbobler i brødet slik at det blir luftig og fint. Neste morgen settes brødet ut i romtemperatur i ca. 1 time for videre heving i romtemperatur. Dryss på grovt flaket salt rett før steiking. Sett det til steiking i oven på 180 grader i ca 30-40 minutt. Brødet skal være gyllent og ha en fin farge på toppen.

  Server dette brødet til tapas, suppe, salat eller middag. Har du rester igjen av dette brødet er dette veldig godt å lage krutonger av det.

  Lykke til med bakingen.

  Buon appetito


  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  Oasen Storsenter
  Besøk nettsiden
  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  HTH Kjøkkenforum Haugesund
  Besøk nettsiden