Italiensk pizza – enkel oppskrift

Image

Italiensk pizza

Enkel oppskrift


De aller fleste forbinder pizza med Italia. Pizza serveres i de fleste land og har derfor utviklet seg på mange slags vis. Den autentiske pizza som serveres i regionen Campania, og gjerne i Napoli sies å være originalen. Pizza var en fin måte å bruke opp rester av brøddeigen fra formiddagen. I starten var det ofte kun litt deig med tomatsaus på, og den ble selvsagt stekt i vedfyrt ovn.

Etterhvert har dette utviklet seg til å toppe pizza med mer eksklusive varer. I Napoli er det prestisje å lage den autentiske og ekte pizza, og jeg har selv opplevd å måtte stå i kø en times tid for å få en pizza på ett av de mest anerkjente pizzeria i Napoli: L`Antica pizzeria da Michele.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
For å lage god italiensk pizza må man ha en tynn bunn og toppe den med få, men gode ingredienser. Alle bilder: Kristoffer Vincent Hansen

For å lage god italiensk pizza må man ha en tynn bunn og toppe den med få, men gode ingredienser. Bunnen og tomatene er etter min mening noe av det mest essensielle for å lage en god pizza. Har du tid er selvsagt surdeig å foretrekke, men i en travel hverdag vet jeg at de fleste benytter seg av gjær. Mine favoritt tomater er fra produsenten Le Valle. Etter det jeg har hørt brukes deres San Marzano tomater på flere av de beste pizzeria både i Italia og Norge.

Denne gang deler jeg min versjon av pizza, slik jeg liker den.

INGREDIENSER


4-5 SMÅ PORSJONSPIZZA

Bunn:

 • 500 gr hvetemel
 • 3,5 dl vann - kaldt
 • 1/2 pakke gjær
 • 1 ts salt
 • 1 ss sukker

Tomatsaus:

 • 700 gr tomater på boks av god kvalitet - Pomodoro Pelati (San marzano tomater fra produsenten La Valle er til å anbefale, alternativt Mutti)
 • Basilikum - fersk
 • Salt og pepper

Topping:

 • Bøffel mozzarella - Guffanti
 • Kapers, gjerne fra sicilia eller pantelleria
 • Soltørket tomat - semi dried
 • Oliven fra liguria

SLIK GJØR DU


Start med bunnen. Ha mel, gjær, sukker og salt i en bolle. Sett eltemaskinen på og spe med iskaldt vann. La deigen elte til den er smidig. Lag 4-5 små emner/ boller ut av deigen. Ha disse på et brett med mel på. Dryss mel over emnene/ bollene og ha over plastikk. Sett i kjøleskap natten over. Dette er en kaldhev og det vil si at at deigen lages med kaldt vann og heves i kjøleskap natten over. Deigen blir elastisk og fin når den hever på denne måten.
(Alternativ 2: gjør på samme måte, men bruk lunkent vann og hev i romtemperatur, da kan en gjøre dette kort tid før servering)

Tomatsaus:
Bruk italienske boks tomater av beste kvalitet. Ha de i et litermål og mos pelati tomatene med en stavmikser til du får en fin og jevn saus. Smak til med fersk basilikum, salt og pepper

Kjevle ut pizzaen til den blir veldig tynn og ha den over på en bakeplate eller rist med bakepapir. Ha på litt av tomatsausen og spre sausen utover bunnen. Ta på litt fersk bøffel mozzarella, kapers, basilikum, soltørket tomat, oliven og sherry tomater.

Forvarm ovnen til max temperatur på varmluft, 250 °C. Jeg vil anbefale å kun steike en pizza om gangen. Start med å steike pizza på nederste hylle i oven til bunn har fått litt farge, og steik siste tid lenger opp i ovnen. Pizzaen er ferdig når bunn er gyllen og har fått fin farge. Ta pizzaen ut av ovnen og la den dampe av seg litt. Topp pizzaen med litt fersk oregano og noen dråper deilig olivenolje rett før servering

Buon appetito

OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden