Oksekjake som på Osteria Le Logge i Siena

Image
Oksekjake

som på Osteria Le Logge i SienaI den vakre byen Siena sør i Toscana ligger en av mine favoritt restauranter. Her har jeg opplevd mange minnerike og smaksrike måltider med både venner og kunder. Mirco driver denne koselige restauranten med en av de mest spesielle og innholdsrike vinkjellerne i Italia. Mirco og gjengen lager tradisjonelle retter med lokale varer, tolket på en ny måte.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
I den vakre byen Siena sør i Toscana ligger en av mine favoritt restauranter.

For noen år siden var jeg i Siena med noen venner og vi hadde da ikke bestilt bord på forhånd. Restauranten var fullbooket til lunch, men vi fikk tildelt bordet personalet benytter til sine måltider. Til denne lunchen fikk vi servert en rekke retter som har brent seg inn i mitt minne, blant annet en enkel rett med oksekjaker, potetpure og oksesjy. Utrolig enkelt, men så sinnsykt godt! Denne gang deler jeg min versjon av denne retten, slik jeg har laget den for å gjenskape denne matopplevelsen. www.osterialelogge.it

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.
Bilde nede venstre: Mirco Vigni (daglig leder) - Geir Andre - Laura Brunelli (eier). Bilde nede høyre: Kjøkkensjef Nico Atrigna i action på kjøkkenet.

INGREDIENSER  • 4 PERSONER


  • 1, 5 kg oksekjaker
  • 1 stk laurbærblad pr oksekjake
  • Salt og pepper
  • 800 gr mandelpotet (norske)
  • 3 ss smør
  • 1,5 dl fløte
  • Persille til pynt
  • Oksekraft til sjysaus


SLIK GJØR DUDe proffe kokkene vakumerer oksekjakene og trekker eller steamer oksekjakene i mange timer på lav temperatur, ofte 6-10 timer. Men jeg vil heller presentere en måte dere kan lage dette enkelt hjemme uten spesielt utstyr.

Start med å fjerne sener og utvendig fett fra kjøttet. Når jeg lager en liten porsjon til meg privat pakker jeg oksekjakene godt inn i plastfolie med flere lag og legger de på en rist i en gryte med vann. Viktig at plasten snurres godt rundt kjakene og at det blir helt tett. Før jeg pakker kjakene inn i plast krydrer jeg med pepper, litt salt og legger i et laurbærblad. Ha i nok vann til det kommer helt opp til risten.

Damp oksekjakene i 3-4 timer til de blir møre, fyll på litt vann underveis. Ta opp en kjake etter 3-4 timer og åpne plastikken, skjær i kjøttet og kjenn om det er mørt nok. Er kjøttet fortsatt noe seigt kan du dampe det videre til det er ferdig. Kjøttet skal være skikkelig mørt og nesten falle ifra hverandre. Ta vare på kjøttkraften som ligger inne i posene. Denne kraften skal du sile og koke inn til en kraftig sjysaus

Som tilbehør vil jeg anbefale en god potetstappe laget på norske mandelpoteter tilsatt meierismør og fløte. Skrell potetene og kok de møre. Når de er ferdig kokt stamper du de og tilsetter smør og fløte. Smak til med salt og pepper

Lag en sjysaus med innkokt oksekraft og den reduserte sjy fra oksekjakene. La dette koke inn til du har en kraftig og smaksrik sjy

Du kan se film ifra besøket her på siden min. I filmen får du se restauranten, kjøkkenet, vinkjelleren og jazzklubben til Le logge

Buon appetito


Vi fikk servert en vellagret Brunello di Montalcino fra Toscana til denne retten. Det passet helt utmerket til en smaksrik rett som denne.
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden