Crostata al limone

Image
Crostata
al limone


I området rundt Sorrento og Amalfi sør i Italia har de noen fantastiske sitroner. Når disse er i sesong lager jeg mye god mat med sitron. Sitron er fantastisk krydder i dressinger, sauser, marinader og ikke minst i desserter. En liten skvett sitronsaft kan løfte en matrett opp til nye høyder.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen & Cassandra Tanita Brunsvik

Amalfi sitroner har en fin balanse mellom syre og fruktighet, samt duften er helt fantastisk. En får virkelig inspirasjon av slike gode råvarer. Får en ikke tak i amalfi sitroner eller når det er utenom sesong vil jeg anbefale å bruke økologiske sitroner av god kvalitet.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Litt finrevet sitronskall setter god smak men gjør også kaken enda mer presentabel.

INGREDIENSER • 1 KAKE/ TERTE


Bunn:

 • 300 gr hvetemel
 • 200 gr smør
 • 100 gr melis
 • 1/2 ts salt
 • 1 egg (XL egg)

Sitronkrem:

 • 3 dl sitronsaft fra nypresset sitron (amalfi eller annen økologisk sitron av god kvalitet)
 • 6 store egg (XL egg)
 • 250 gr sukker
 • 2 ss maizena
 • 150 gr smør, i terninger
 • Zest fra skallet på 3 sitroner
 • 1 vaniljestang

Marengs:

 • 4 stk store eggehviter (XL egg)
 • 1/2 ts salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 240 gr sukker
 • 1/2 stang vanilje

SLIK GJØR DUStart med å lage bunnen. Skjær det kalde smøret opp i terninger. Ha mel, smør, melis og salt oppi en bolle. Smuldre opp med hendene og kna til det blir en deig. Vend inn egg og rør godt. Deigen blir veldig bløt når smøret blir temperert. Ha deigen i litt plastfolie og legg i kjøleskap en time eller kvelden før. Deigen blir nå hard. Ha deigen mellom to bakepapir og kjevle til passe størrelse og at den dekker formen. Til denne oppskriften bruker jeg en form på 28 cm. Det er en fordel å bruke en: non stick form med løs bunn som er beregnet til terter.

Ha deig over i form og press den inn til kantene. Blir det noen hull dekker du det bare til med deig. Sørg for at det er et jevnt lag med deig i hele formen. Prikk bunnen med en gaffel og sett den en halvtime i kjøleskap før du steker den. Ha over aluminiumsfolie eller bakepapir og ha over tørkede erter. Dette er for at bunnen ikke skal heve for mye og at kantene trekker inn.

Stek bunn på 180°C grader i 10 minutter. Ta deretter av folie/ bakepapir og erter. Stek videre i 10-15 minutter til bunn har fått gyllen farge. Ta bunn ut av ovn og la det kjøle seg ned på kjøkkenbenken.

Kok opp sitronsaft sammen med fint raspet skall fra Sitron og vaniljestang. Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrø. Tilsett både vaniljefrø og vaniljestang i gryten. Viktig at en kun bruker det ytterste fra skallet på sitron, den hvite delen av skallet er bittert og smaker ikke særlig godt. La den avkjøle litt fordi den må ikke koke når du heller i eggeblandingen. Bland sukker og maizena i en bolle og pisk inn egg.

Hell i den varme sitronsaften mens du rører kraftig. Den varme sitronsaften vil nå jevne eggeblandingen. Hell over i en kasserolle. Kok opp mens du rører kraftig. Trekk fra varmen og rør godt i ett minutt. Avkjøl litt. Visp inn smør, puljevis.

Du har nå fått en smidig sitronkrem. Sil kremen gjennom en fin sikt for å fjerne rester etter sitronskall og vaniljestang. Ha kremen over tertebunn og sørg for at den er jevnt fordelt. Sett i kjøleskap.

Pisk sammen eggehviter, sukker, salt, sitronsaft og frø fra vaniljestang i en stor glass/ stålbolle. Kok opp vann i en gryte og sett bollen over mens du pisker godt. Vanndampen under varmer da opp eggemassen. Pisk jevnlig og varm massen opp til ca 60 grader. Når marengs har blitt varmet opp heller du det over i en bolle og pisker den stiv med maskin til den har romtemperatur. Marengs blir da seig og fin.

Pynt den kalde terten med marengs. En kan for eksempel lage fine roser, fine topper eller bare legge marengs oppå terten og lage et mønster.

Brenn marengs rett før servering med gassbrenner og dryss gjerne over litt finrevet sitronskall

Buon appetito


Image
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden