Gelato Vaniljeiskrem

Image
Gelato
Vaniljeiskrem


De fleste som har vært i Italia har smakt italiensk iskrem - gelato - som de kaller det. Italienerne elsker sin gelato og spiser store mengder spesielt på sommeren. Det krangles litt om hvilken region i Italia som først startet med å lage iskrem.
Sicilianerne mener det er de, mens befolkningen i Firenze (Toscana) mener det er de som startet med å lage denne herligheten.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Det sies at for lang tid tilbake fikk de rike på Sicilia hentet ned snø fra toppen på vulkanen Etna. Denne snøen ble tilsatt smaksrike siruper laget på bær og frukt. Dette er mest sannsynlig opphavet til de første typer iskrem som var vannbasert is og det som kalles granita (høvlet is som er smaksatt med ulike ingredienser). Seinere ble det vanlig å lage is med både melk, fløte og egg. Mange iskremer i Italia er av den magrere variant enten basert på melk eller blanding av melk og fløte. Når jeg lager vaniljeiskrem foretrekker jeg en blanding av melk, fløte, eggeplommer, sukker og vaniljestang.

INGREDIENSER  • 4 PERSONER


  • 3 dl H- melk
  • 2,5 dl fløte
  • 150 gr sukker
  • 8 eggeplommer
  • 1 vaniljestang

SLIK GJØR DUFinn frem alle ingredienser og mål opp det som står i oppskriften. Ha melk og fløte i en gryte sammen med vaniljestang. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut vaniljefrø. Ha i både frø og vaniljestang.


Gi det et oppkok og trekk bort gryte fra komfyr. I mellomtiden rører du sammen eggeplommer og sukker i en bolle til sukkeret løser seg opp. Ha litt av den varme blandingen av melk og fløte i bollen med eggeplomme og sukker. Rør godt mens du gjør dette slik at det ikke klumper og skiller seg. Rører du ikke godt vil du få en eggerøre og isen vil da bli kornete. Ha i resten av blandingen av fløte og melk mens du rører.

Hell alt tilbake i gryten og gi ett oppkok mens du rører godt. Når blandingen varmes opp vil den tykne. Når blandingen har fått en tykkelse som minner om vaniljesaus tar du gryten av varmen. Rør godt hele tiden. Jeg avkjøler som regel gryten ved å ha klart en stor bolle med isbiter og litt vann i som jeg setter gryten oppi. Jeg rører helt til blandingen har begynt å kjølne seg ned.

Når blandingen er kjølt ned setter jeg den i en bolle i kjøleskapet minst en dag for at den skal trekke vaniljesmak fra vaniljestangen. Dagen etterpå siler jeg blandingen og har den i en ismaskin. Sett på kjøleelement og la ismaskinen gå til du har fått is i riktig  konsistens. Har du gjort alt riktig nå har du en fløyelsmyk is med deilig vaniljesmak. Dette kan du lett bli hekta på!

Du kan også lage iskrem uten iskremmaskin. Da må du i tilfellet ha blandingen i en skål og sette den i frys. Jevnlig må du røre i bollen til du får ønsket konsistens. Men du får ikke en så smidig og silkemyk iskrem ved å gjøre det på denne måten. Så jeg vil abolutt anbefale å investere i en iskremmaskin.

Denne oppskriften er bare en basis. I denne oppskriften kan du blande inn for eksempel: krokan, nøtter, sjokoladebiter og bær. Det går også an å lage en magrere variant på kun melk.

Buon appetito


Image
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden