Melanzane alla parmigiana

Image
Melanzane
alla parmigiana


Melanzane alla parmigiana er en vegetarrett som minner litt om lasagne ved at det legges lagvis skiver av aubergine, tomatsaus og det hele toppes med deilig revet parmesan.

Dette er en enkel, rustikk og smaksrik rett som opprinnelig stammer fra Sicilia. Men etterhvert har dette blitt en klassisk rett som lages over hele Italia. Den kan serveres som som forrett, tilbehør til hovedrett eller som en enkel lunch rett. Den har få ingredienser men er allikevel veldig smaksrik. Men som alltid, bruk ingredienser av god kvalitet for å få den gode smaken.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen og Cassandra Tanita Brunsvik

INGREDIENSER • 8 PERSONER


 • 4-5 stk aubergine
 • Salt
 • Rapsolje
 • 400 gr mozzarella ost
 • 100 gr parmesan
 • Stor ildfast form

Tomatsaus:

 • 3 bokser tomat av god kvalitet (ca 1 kg)
 • Basilikum
 • Salt og pepper
 • 3-4 ss olivenolje
 • 2 små fedd hvitløk


SLIK GJØR DUDet er mange måter å tilberede melanzane alla parmigiana. En kan steike, grille, ovnsbake eller panere aubergine før man legger de lagvis i en form med tomatsaus og ost. Den panerte varianten der man dypper skiver av aubergine i mel, egg og brødkrumme er en mektigere variant. Jeg foretrekker å steike skiver av aubergine i en teflonpanne. Da slipper man å bruke så mye olje ved steiking. Aubergine trekker til seg fett ved steiking og retten blir veldig fet om en bruker mye steikeolje.

Start ved å vaske aubergine. Skjær de i skiver på ca 1,5 cm tykkelse. Dryss på salt og la de ligge på ett brett på kjøkkenbenken. Etter noen minutter skyller du aubergine skivene og tørker de godt med tørkepapir. Dette gjør en for å trekke ut væske/ vann i aubergine før steiking. Steik aubergine skivene i en teflonpanne. La de få gyllenbrun farge på begge sider. Det tar litt tid å gjøre dette, så samtidig som som du steiker aubergine lager du tomatsaus.

Tomatsaus
Skjær hvitløk fedd i tynne skiver. Fres de i oljen til de blir lett gyllen i farge. Tilsett bokstomatene og rør godt. Veldig viktig å bruke bokstomater av god kvalitet. Jeg foretrekker san marzano tomater fra Campania regionen. Bokstomater fra Mutti er av god kvalitet og lett å få tak i. La tomatene småkoke i ca 15 - 20 minutter til sausen har blitt tykk. Smak til med salt og pepper. Ha i noen blader med fersk basilikum.

Når alle skivene med aubergine er stekt kan man begynne å lage til den ildfaste formen. Start med å smøre inn formen med litt olivenolje. Ha litt tomatsaus i bunn av formen. Legg på skiver med aubergine slik at hele formen er dekket. Ha på nytt tynt lag med tomatsaus. Dryss på litt mozzarella. Deretter neste lag med skiver av aubergine. Dette gjør en lagvis til formen er full. Siste laget må være et tynt lag med tomatsaus. Topp retten med litt mozzarella og parmesan.

Sett formen i en forvarmet ovn, 180 grader i ca 40 minutter til den har fått en gyllen overflate.

Retten serveres best temperert. Så det er best å steike opp denne en stund før den skal serveres. Retten er også god servert kald dagen etterpå. Topp gjerne med litt ristede pinjekjerner og basilikumblader før servering.

Buon appetito


Image
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden