Grissini

Image
Grissini


Grissini, som av mange kalles brødpinner er tynne avlange stykker av sprøtt, tørt brød som stammer fra byen Torino i Piemonte. Det er ulike historier på hvem som bakte dette først, men i følge enkelte kilder ble den oppfunnet av en lokal baker med navn Antonio Brunero, rundt 1670 tallet.  Brødet ble oppfunnet for den syke unge greven av Savoy, Vittorio Amedeo ll.  Legen på palasset anbefalte at den unge greven skulle spise noe lett fordøyelig, i håp om at det skulle vekke apetitten. De tynne og sprø brødpinnene som den lokale bakeren produserte for hoffet falt i smak hos Vittorio Amedeo.
Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen og Cassandra Tanita Brunsvik

Grissini serveres ofte til forretter i Italia, eller som snacks før maten. Den lages i ulike varianter og ulike tykkelser. Jeg foretrekker den litt mer lubne varianten, og gjerne toppet med grovt salt eller sesamfrø. Dette er en god følgesvenn til for eksempel god spekeskinke og et godt glass med italienske bobler som snacks før maten.

INGREDIENSER  • 30 - 40  GRISSINI


  • 500 gr hvetemel
  • 3 dl melk
  • 70 gr smør
  • 30 gr gjær
  • Litt salt

Eksempler på topping:

  • Grovt salt
  • Parmesan
  • Sesamfrø
  • Polenta/ maismel

SLIK GJØR DUEn kan også tilsette finhakket rosmarin eller hele fennikelfrø i deigen som et alternativ.

Start med å varme melken forsiktig opp. Den skal være lunken, 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne melken. Smelt smøret.

Ha mel og salt i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha melk og smør i det tørre. Elt til du får en smidig deig. Når deigen er smidig dekker du bollen til med plastikk. Sett i kjøleskapet ca 1 time. Da blir det lettere å jobbe med deigen etterpå.

Del deigen opp og rull ut grissini til tykkelse som en blyant. Pensle grissini med litt vann og strø på eller rull grissini i ønsket topping. La de heve på stekebrett i ca 1/2 time før du steiker de i oven på 170 °C i ca 15 minutter til de er gyllen brune og sprø. Steketid varierer noe ut ifra hvor tykke du lager dine Grissini.

Avkjølt grissini holder seg godt i noen uker i en tett boks.

Buon appetito


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden