Porchetta – svineribbe på italiensk

Image
Porchetta
Svineribbe på italiensk


Porchetta er italias variant av svineribbe. Opprinnelig var dette tradisjonell romersk gatemat, men som etterhvert har spredd seg til hele Italia. Romerne beinet ut hele pattegriser og fylte disse med deilige krydder og hvitløk før de stekte den over lang tid i vedfyrte ovner.

Porchetta serveres som regel temperert, skjært i tynne skiver før de legges inn i nystekte rundstykker. Deilig og smaksrik gatemat som er enkel å ta med seg. Nå for tiden er dette et fast innsalg på matmarkeder og store fester i Italia. Ulike regioner har sine måter å tilberede denne retten på. Men som regel er det kun variasjoner av ulike typer krydder som skiller de ulike oppskriftene.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen og Cassandra Tanita Brunsvik

INGREDIENSER • CA 10 PERSONER


 • 4 - 4,5 kg tynnribbe
 • 4 store fedd hvitløk
 • 2 ss sort pepper
 • 2 ss fennikelfrø
 • 2 ss tørket timian
 • Friske urter,  salvie og rosmarin
 • 4 ss salt


SLIK GJØR DUStart med å legge ribben på kjøkkenbenken med skinnsiden ned. Skjær ut alle bein. Snu ribben og lag snitt i svoren. Noen lager kun snitt over ribben, mens jeg liker å lage ruter på min Porchetta. Smak og behag!

Legg ribben med svorsiden ned. Finn frem morter og knus hvitløksfedd. Smør hvitløkspurè utover hele kjøttsiden. Knus fennikelfrø, pepper og tørket timian i samme morter, og strø dette utover kjøttet. Finhakk rosmarin og salvie, fordel dette utover. Dryss på salt. Rull sammen med svorsiden ut. Bind opp med tykk hyssing av bomull.

Forvarm ovnen til 200 °C.

Ha porchetta i en form og tilsett litt vann i bunn av formen. Dekk til med aluminiumsfolie. Steketid er ca 3-4 timer alt etter størrelse og tykkelse på porchetta.

Stek med folie på halvparten av tiden. Etter ca 1,5 time tar en folie av og steker videre uten folie. De siste minuttene av steketiden kan du øke temperatur eller sette på grillelement for å få svoren til å blåse seg opp og bli sprø.

For min del er det viktigere å få saftig Porchetta enn svidd porchetta. Så pass på at ikke Porchetta svir seg og blir tørr ved slutten av steketiden. La kjøttet hvile en halv time før du skjærerer det opp. Alternativt kan en steke Porchetta over lang tid ved lavere temperatur for å få et enda saftigere resultat. Da starter en med lavere temperatur og steker over lengre tid. Men ved siste del av steketid må en øke temperatur for å få sprø svor.

Til Porchetta pleier jeg normalt å servere rosmarinpoteter til. Skjær store biter av poteter og bland disse med olivenolje, rosmarin, hvitløksfedd, salt og pepper. Steik i ovn på  200 °C i 20-30 minutter til de blir gyllen og sprø. Ofte serveres Prochetta kun med noen dråper god olivenolje. Men en kan godt lage en god sjysaus til denne retten om en ønsker en saus til.

Buon appetito


LANGTIDSSTEKT PORCHETTADag 1

 • Fylle ribbe med krydder. Hvitløk, salvie, rosmarin, fennikelfrø, timian, salt og pepper
 • Bind opp med hyssing. La stå i kjøleskap til neste dag
 • Gni litt salt inn i svoren

Dag 2 - Stek:

 • 6 timer på 70 grader
 • 1 time på 100 grader
 • 0,5 time på 220 grader
 • 0,5 time - hvile på kjøkkenbenken

Skjær opp og nyt


ImageImage

Til denne retten vil jeg gjerne anbefale min favoritt Chianti Classico:
Castell in Villa - Chianti Classico 2015
Vinmonopolet: 4992501

En tradisjonell og klassisk chianti classico laget av Prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa på vingården Castell in Villa. Hennes viner er spontangjærede, lagret på store eikefat og uten kunstige tilsetningstoffer. Noe som gir en vin med fin balanse mellom syre og fruktighet. Passer utmerket til denne retten.


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden