Lasagne

Image
Lasagne


Det er det vel få ting som smaker bedre enn en hjemmelaget lasagne. Det er flere som har etterspurt oppskriften på min versjon av lasagne, og nå deler jeg den med dere.

Lag på lag med fyldig kjøttsaus, pasta og hvit saus med masse ost. Deretter toppes det med deilig ost og settes i oven for å steikes ferdig. Dette blir garantert en suksess!

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Lasagne stammer opprinnelig fra regionen Emilia Romagna og byen Bologna. Da kalles ofte retten lasagne Bolognese eller lasagne alla Bolognese. Etterhvert har dette blitt en nasjonal rett i Italia og det finnes utallige versjoner og oppskrifter på denne retten. I de tradisjonelle oppskriftene er det ofte en kjøttsaus eller kjøttragù med ulike typer kjøtt og pølser som for eksempel svinekjøtt, oksekjøtt og pølser laget av svin.  Min versjon er en noe enklere variant med karbonadedeig. Ønsker du å legge ned ekstra innsats i din lasagne kan du lage pastaplater av fersk pasta.

INGREDIENSER • 6 PORSJONER / 1 stor ildfast form


  Kjøttsaus:

  • 500 gr karbonadedeig
  • Olje til steking (Raps olje)
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk  løk
  • 3 stilker selleristang
  • 150 gr tomatpurè
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 glass rødvin
  • Basilikum
  • 400 gr Passata/ tomatsaus

  Hvitsaus med ost:

  • 60 gr smør
  • 50 gr hvetemel
  • 8 dl melk
  • Revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • Pepper
  • 100 gr revet parmesanost

  Pasta:

  • 250 gr pastaplater
  • 100 parmesan
  • 2 stk mozzarella)

  SLIK GJØR DU  Start med å vaske og skrelle grønnsakene. Skjær i små terninger. Brun karbonadedeig i steikepanna og ha det i en skål. Fres deretter løk, gulrot og selleristang i steikepanna til de blir gylne. Tilsett oregano, timian og finsnittet hvitløk, rør godt. Tilsett glasset med rødvin og kok inn.  Ha i den stekte karbonadedeigen og bland dette med grønnsakene. Tilsett tomatpurè og la dette steke litt sammen. Ha over passata/ tomatsaus og laurbærblad, la dette koke inn til du får en fyldig og smaksrik kjøttsaus.  Smak til med salt og pepper. Ha i litt fersk basilikum til slutt.

  Mens kjøttsaus småkoker lager du den lyse ostesausen. Smelt smør i en gryte, tilsett hvetemel. Rør godt. Ha i melk og gi det et oppkok. Tilsett muskatnøtt, salt og pepper. Smak til. Ha i revet parmesanost.

  En kan enten lage fersk pasta selv eller kjøpe tørket pasta i butikken. Jeg foretrekker å forkoke pasta litt før jeg lager lasagne. Ha pastaplater i kokende vann i ca 2 minutt, alt etter tykkelsen. Ha deretter pasta i en skål med iskaldt vann for å kjøle den ned.

  Når alt dette er gjort setter vi i gang med å lage formen med lasagne. Ta frem en stor ildfast form og smør denne inn med meierismør. I bunn legger du litt kjøttsaus og ostesaus,  topp dette med pastaplater. Slik gjentar du prosessen og legger lagvis ostesaus, kjøttsaus og pasta til formen er fylt opp. Vanligvis river jeg opp en av mozzarellaene og legger den mellom pasta og kjøttsaus etter lag nr to eller 3 med pasta. Siste lag er kjøttsaus og ostesaus. Topp med en revet mozzarella og litt revet parmesan.

  Stek i ovnen på 180 °C i ca 40 minutter. La lasagnen hvile litt og få sette seg før den serveres.

  Server gjerne en frisk salat, godt brød og en sprudlende fruktig lambrusco vin til.

  Buon Appetito!


  VINANBEFALING:
  Min favoritt lambrusco er laget av Camillo Donati. Dette er en fruktig og konsentrert lambrusco med dyp farge. Perlende rødvin. Vinen er spontanfermentert og har hatt annengangsgjæring på flasken.
  Lambrusco serveres ofte til lasagne i regionen Emilia Romagna.

  Denne varen er i bestillingsutvalget hos vinmonopolet.

  Camillo Donati Lambrusco Dell`Emilia 2018
  Bestillingsnummer:  9382501


  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  Oasen Storsenter
  Besøk nettsiden
  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  HTH Kjøkkenforum Haugesund
  Besøk nettsiden