Tortiglioni alla bolognese

Image
Tortiglioni
alla bolognese


Pasta med kjøttsaus er noe som faller i smak både hos voksne og hos barn. Denne smaksrike kjøttsausen stammer fra Bologna i Emilia Romagna. Den er basert på kvernet kjøtt, grønnsaker og urter. I Bologna er det mange som bruker både kvernet svin og kvernet oksekjøtt i sausen. Jeg har valgt å bruke karbonadedeig og pancetta/ bacon i min oppskrift.
Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen og Cassandra Tanita Brunsvik

Det er viktig at sausen får småkoke over tid for å få alle smakene frem. La den koke inn til sausen blir tykk og konsentrert i smak. Til denne sausen kan du variere ulike typer pasta, for eksempel spagetti, tagliatelle, pastaskruer, penne eller tortiglioni som jeg ofte bruker. Hemmeligheten er å la pasta og kjøttsaus tilbringe litt tid sammen før servering. Da trekker den deilige sausen inn i pastaen.

INGREDIENSER • 4 PERSONER

  • 400 gr  karbonadedeig
  • 1 fedd  hvitløk
  • 2 stilker  selleristang
  • 2 ss rapsolje
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk løk
  • 200 gr  pancetta (eller bacon)
  • 3 ss  tomatpurè
  • 2 dl  hvitvin
  • 2 dl  kjøttkraft
  • 1 ts  tørket oregano
  • 1 ts  tørket timian
  • 1 boks Hermetisk tomat av god kvalitet (400 gr)
  • Salt & pepper
  • Basilikum
  • Revet parmesan
  • 400 gram pasta

  SLIK GJØR DU  Start med å finne frem alle ingredienser. Skrell gulrot, rens løk og skrell selleristang. Skjær i små terninger.

  Skjær pancetta/ bacon i små terninger. Fres pancetta i litt rapsolje til det blir gyllent. Tilsett finsnittet hvitløk og fres til den blir gyllen.  Ha i terninger av løk, gulrot og selleristang i tillegg til tørket oregano og timian.
  Rør godt og la dette steke til løken blir myk. Ha dette over i en skål. Stek karbonadedeig og hakk den opp slik at kjøttet blir delt opp i små biter.

  Ha i hvitvin og la et koke inn til nesten alt er dampet bort. Ha i tomatpurè og fres i noen sekunder. Tilsett hermetiske tomater og kjøttkraft. La dette koke under lokk, helst i noen timer. Lar du den småkoke over tid vil smakene forsterkes og sausen blir mer konsentrert. Har du det travelt kan en selvsagt spise denne etter kortere koketid. Smak til med salt og pepper rett før servering.

  Kok opp pasta og bland dette med bolognese saus. Sil når den er ferdig. Pasta er perfekt når den er al dente (fortsatt litt tygg i pastaen).  La dette trekke i sausen i 2-3 minutter. Ha i litt revet parmesan og 2 spiseskjeer meierismør. Ha det over på serveringsfat eller tallerken. Topp med litt nyrevet parmesan og en kvast basilikum. Server med nystekt brød (link til min focaccia)

  TIPS! Jeg lager ofte opp større mengder av denne sausen og fryser ned det jeg ikke bruker. Denne sausen holder seg godt i frys)

  Buon appetito!


  VINANBEFALING:
  Til denne type rett passer en Barbera d` Alba veldig godt. En floral og leskende barbera med kirsebærpreg, fin fylde og lette tanniner.

  Giovanni Rosso Barbera d` Alba Donna Margherita
  Polnummer: 4962301 (Basisiutvalg på polet)


  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  Oasen Storsenter
  Besøk nettsiden
  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  HTH Kjøkkenforum Haugesund
  Besøk nettsiden