Italiensk marengs

Image
Italiensk
marengs


Denne gang vil jeg dele en lekker dessert med dere. Deilig luftig marengs, konditorkrem og bringbær er en fantastisk kombinasjon. Rene smaker, fin balanse med det søte i marengs og konditorkrem toppet med syrlige bringebær. Dette er den perfekte dessert å servere på sommeren.
Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen

Italiensk marengs lages ved at en koker opp en sukkerlake som piskes inn i eggehvitene. Dette gjør at marengs varmebehandles og kan da brukes i mousse, som topping på kaker, stekes eller i desserter som denne jeg deler med dere nå. En allsidig marengs som holder seg fint i kaker og som topping på desserter. Når du steker de blir de faste utenpå og bløte inni. I denne oppskriften skal noe av marengs stekes i ovn og noe av marengs brennes rett før servering.

INGREDIENSER • 6 STORE DESSERTER / PORSJONER


  Italiensk marengs
  (Meringa italiana):

  • 4 eggehviter
  • 1 ts sitronsaft
  • 1/2 vaniljestang
  • 3,5 dl sukker
  • 3/4 dl vann
  • 1 knivspiss salt

  Konditorkrem
  (Crema pasticcera):

  • 4 eggeplommer
  • 15 gr maizena
  • 70 gram sukker
  • 1,5 dl h melk
  • 1 dl fløte

  SLIK GJØR DU  MARENGS

  Start med å piske eggehviter stive. Tilsett sitronsaft og 1 dl av sukkeret under fortsatt pisking.

  2,5 dl av sukkeret, vann og frø fra vaniljestang has i en kjele. Kok dette opp til en sukkerlake. La den koke i noen minutter til det blir store bobler og at sukkerlaken blir seig. Det tar ca 4-5 minutter.
  Har du sukkertermometer skal laken kokes opp til temperatur på ca 120 °C. Men det går fint å lage dette uten sukkertermometer.

  Hell den varme sukkerlaken i marengsen i en tynn stråle mens du fortsatt pisker. Pisk videre til marengsen er kald og får en tykk konsistens.

  Ha marengs i en sprøytepose. Noe av marengsen skal stekes og noe skal sprøytes på rett før servering. Sprøyt 6 små sirkler med marengs på et stekebrett med bakepapir, dette skal brukes til bunn på desserten. Stekes 150 °C i ca 20 minutter. La marengs avkjøle på stekeplaten.

  KONDITORKREM

  Kok opp melk og fløte med frø fra vaniljestang i en gryte.

  Rør eggeplommer, sukker, maizena i en bolle. Rør til sukkeret løser seg opp. Ha i den varme melken og fløten i en tynn stråle mens du rører godt. Ha denne blandingen tilbake i gryten og rør godt mens du varmer opp. Røren skal varmes opp til den begynner å tykne. Viktig at du hele tiden rører. Straks røren begynner å tykne må du ta den av varmen. En ønsker en silkemyk konditorkrem. Varmes den for mye vil den bli kornete og til slutt sprekke/ skille seg. Så her er det viktig å følge med. Bruk en slikkepott å ha konditorkrem over i en glassbolle.

  Jeg foretrekker å ha en bolle med iskaldt vann med isbiter i som jeg setter bollen med konditorkrem oppi. Da kjøles konditorkremen raskere ved at det kalde vannet avkjøler den fra undersiden mens du rører. Da forhindrer du at kremen blir for varm og blir kornete. Hjemmelaget konditorkrem/ vaniljekrem smaker mye bedre enn den du kjøper i butikken. Det er veldig enkelt å lage og smaker så utrolig godt når en har ekte vanilje i.

  Nå kan du sette sammen desserten. Legg de stekte sirklene med marengs på ett brett. Ha på en god skje med konditorkrem i midten. Ta frem sprøyteposen med marengs, sprøyt små topper med marengs rundt kanten.


  Topp med bringebær. Ta frem en Créme Brûlée - brenner og brenn marengsen til den får en gyllen farge. En kan toppe desserten med litt dryss av raspet skall fra økologisk sitron eller lime samt litt melis før servering.

  Dine gjester kommer garantert til å elske denne desserten!

  Buon Appetito!


  VINANBEFALING:
  Til denne desserten vil jeg anbefale en fruktig brachetto. En deilig leskende dessertvin fra Piemonte laget på druen brachetto. Passer utmerket til kaker og desserter som inneholder frukt og bær. Super til bringebær og jordbær, så dette er en skikkelig sommervin som kan serveres til søtsakene.

  Malvirà Birbét
  Polnummer: 4820901


  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  Oasen Storsenter
  Besøk nettsiden
  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  HTH Kjøkkenforum Haugesund
  Besøk nettsiden