Bistecca alla fiorentina

Image
Bistecca alla
fiorentina

T-bone steak


Er du så heldig å få tak i en stor tykk t-bone vil jeg anbefale deg å tilberede den slik de gjør i Toscana. Her griller de den over åpen flamme og pensler den med litt rosmarin og olivenolje. Kjøttet serveres ganske rått, nesten blått og med puls. Men når kjøttet er mørnet godt er dette en perfekt tilberedningsmetode.
Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Min favorittslakter i Italia er Casa Ceccatelli i Greve in Chianti. Jeg kjøper alltid biff av slakter Paolo Fagotti når jeg er i Italia. Han har lært meg mye om kjøtt og pølser. Her har jeg lært å lage skikkelige toscanske pølser.

Bilder tatt på slakterbutikken: Casa Cecciatelli. Meg og slakter Paolo Fagotti. Bilder av kjøtt er tatt i Norge med kjøtt fra denne slakterbutikken: Kristoffer Vincent Hansen

Bisteccaen skal være tykk, helst 4 fingre tykk. Den kan godt veie 1,5 kg pr biff eller mer, så her er det mat til flere.

Da jeg jobbet i Toscana på Ristoro di lamole serverte vi mye bistecca. Når man skulle ut å spise var dette en av rettene både toscanerne og turistene ønsket å kjøpe. Det hendte at enkelte turister ønsket kjøttet godt stekt, men da overtalte servitørene de heldigvis til å teste det slik det bør serveres. Det serveres aldri saus til bistecca alla fiorentina, det helles kun litt deilig olivenolje over. En skal ikke maskere et så godt stykke kjøtt med saus.

På sommeren griller jeg bistecca alla fiorentina ute på en grill, men om vinteren jukser jeg ved å bruke en grillpanne inne. En grillpanne gir god grillsmak på kjøttet og kan være et godt alternativ til grill.

INGREDIENSER • 4 PERSONER


 • 1,5 kg bistecca/ t-bone

Ovnsbakte rosmarinpoteter:

 • 1 kg poteter
 • 1 potte rosmarin
 • 3 fedd hvitløk
 • Olivenolje
 • Salt og pepper

Image

SLIK GJØR DUKjøtt:
La kjøttet ligge i romtemperatur i to timer før du griller det. Siden kjøttet er så tykt er det viktig å temperere kjøttet før grilling. Fyr opp grillen slik at den er skikkelig varm til du skal grille kjøttet. Bruk skikkelig grillkull.

Lag to soner på grillen, en indirekte og en direkte. La kullet bli grått og skikkelig varmt før du griller. Salt kjøttet lett og grill kjøttet på direkte varme i ca 5 minutter på hver side. Kjøttet skal få fin grillfarge, men det skal ikke bli svidd.

Ha kjøttet over på indirekte varme, legg på noen kvister rosmarin og sett i steketermometer. Når kjøttet når 45 grader tar du det av grillen. Kjøttet øker i temperatur etter at du tar det av varmen. Dekk kjøttet til med aluminiumsfolie og la det hvile i ca 30 minutter. Kjøttet bør nå en kjernetemperatur på 52-54 °C når du serverer det. Krydre kjøttet med nykvernet sort pepper, olivenolje av beste kvalitet og litt grovt salt (Jeg liker også å ha litt nypresset sitronsaft på kjøttet før jeg skjærer det opp, men dette er ikke så vanlig).

Skjær opp kjøttet etter at det har fått hvile. Kjøttet skal være ganske rødt.

Alternativ måte å tilberede kjøttet:
På vinteren tilbereder jeg bistecca alla fiorentina inne på en grillpanne. Da vil jeg også temperere kjøttet i 2 timer i romtemperatur. Grill kjøttet på en veldig varm grillpanne. Det skal frese skikkelig når kjøttet legges ned på grillpannen.
Grill ca 5 minutter på hver side til du får fin grillfarge på begge sider. Når kjøttet har fått fin brunfarge vil jeg anbefale å steke det ferdig i ovnen på 150 °C til kjøttet når 45 °C i kjernetemperatur. Ta kjøttet ut av ovnen og dekk det til med aluminiumsfolie. La kjøttet hvile i ca 30 minutter. Kjøttet bør nå kjernetemperatur på 52-54 °C når du serverer det. Krydre kjøttet med nykvernet sort pepper, olivenolje av beste kvalitet og litt grovt salt (Jeg liker også å litt nypresset sitronsaft på kjøttet før jeg skjærer det opp, men dette er ikke så vanlig).

Server gjerne noen grillede grønnsaker, en ruccola salat og ovnsbakte rosmarinpoteter til bisteccaen.

Grillede grønnsaker som tomat, squash og løk deles i to og grilles. Smakes til med salt, pepper og god olivenolje etter at det er grillet.

Ruccolasalat lages ved at en blander ruccola, skiver av parmesan, olivenolje av god kvalitet, balsamico eddik av god kvalitet og litt sitronsaft.  Vend sammen og server.

Ovnsbakte rosmarinpoteter:
Still ovnen inn på 180 °C. Skrell potetene og skjær de i store terninger. Ha de i en ildfast form, dryss på salt, sort pepper, hvitløk, rosmarin og olivenolje. Vend dette sammen. Sett formen i oven.

Det tar ca en time før potetene er ferdigstekt. Ta formen ut av ovnen 2-3 ganger i løpet av steketiden og snu potetene slik at alle sidene får fin farge. Potetene skal være sprø på utsiden og myke inni.

Buon appetito! Viva la ciccia!


Image

Vinanbefaling:

 • Col d`Orcia Brunello di Montalcino
  Varenummer hos vinmonopolet: 4454001
  En flott brunello som passer perfekt til denne retten.
 • Isole e olena Ceparello Toscana
  Varenummer hos vinmonopolet: 1846401
  En supertoscaner laget på 100 % sangiovese. Toppvinen til vinprodusenten Isole e olena. Perfekt match til bistecca.
  Denne vinen koster litt, men den er virkelig verdt pengene. Noen ganger må en unne seg noe ekstra godt.

OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden