Filetto di vitello al forno / Kalvefilet stekt i ovn

Image
Filetto di vitello
al forno

Kalvefilet stekt i ovn


Hvis du virkelig vil imponere og ønsker å lage et festmåltid slår det aldri feil med kalvefilet. Til kalvefilet liker jeg å servere smakfullt tilbehør som rosmarinpoteter, jordskokkpurè og rødvinsjy.

Kalvekjøtt er lyst, magert og veldig mørt. En må behandle kalvekjøttet forsiktig fordi kjøttet lett kan bli tørt om en steker det for mye.

Foto av matrett: Audun Munthe

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

INGREDIENSER • 4 PERSONER


 • 800 gr ytrefilet av kalv
 • 400 gr jordskokk
 • 1 kg potet
 • 2 epler, syrlige
 • 2 rødløk
 • 100 gr semitørkede tomater
 • Fløte
 • Meierismør
 • 1 sitron
 • 1 potte fersk rosmarin
 • 1 potte fersk timian
 • 1 potte fersk salvie
 • 4 fedd hvitløk
 • 3 dl rødvin
 • 5 dl kalvekraft
 • Olivenolje av god kvalitet
 • Salt og pepper

SLIK GJØR DUKalvefilet:
La kjøttet ligge ute i romtemperatur ca. En time før du steker kjøttet. Kalvefileten brunes godt i en stekepanne på alle sider til du får en fin stekeoverflate, bruk rapsolje når du steker. Krydre kun med pepper å i starten og ha på salt rett før servering. Når kjøttet er ferdig brunet har du 2 ss meierismør i pannen, noen kvaster salvie, timian og rosmarin samt 2 fedd hvitløk. Fres dette godt og øs over kjøttet. Sett stekepannen inn i ovnen på 60 °C i 2,5- 3 timer.

Ha gjerne et digitalt steketermometer i ovnen for å kontrollere temperatur. Enkelte ovner har en differanse på +/- 20 °C har jeg opplevd. Så for å ha full kontroll på temperatur er det viktig å måle denne.

Ved å steke kjøttet på denne måten oppnår en et mørt og saftig resultat og kjøttet blir perfekt rosa. Kjernetemperaturen på kjøttet bør være 54-58 °C, alt etter hva en foretrekker. Skjær opp kjøttet rett før servering.

Alternativt kort steketid ved høyere temperatur:
En kan selvsagt steke kjøttet på høyere temperatur og kortere steketid. Jeg vil anbefale å stikke et steketermometer inn i kjøttet for å ha full kontroll.
Stek på 150 °C i ca 10 minutter. Ta kjøttet ut og la det hvile i 15 minutter. Stek det deretter ca 8-12 minutter til. Steketid varierer etter hvor tykt kjøttstykket er, så steketid vil variere. Ta kjøttet ut av ovnen når kjernetemperatur er 54 °C. Når en steker på høyere temperatur vil kjøttet øke i temperatur med 2-3 °C etter at du har tatt det ut. Dekk kjøttet med litt aluminiumsfolie og la kjøttet hvile 10-15 minutter før servering. Skjær opp rett før servering.

Rosmarinpotet:
Skjær potetene i så tynne skiver som mulig. Ha bakepapir i en liten brødform og legg deretter potetskivene i taksteinmønster i bunn av formen. Strø deretter over finsnittet rosmarin (uten stilk), salt, pepper, finsnittet hvitløk og olivenolje. Legg deretter et nytt lag poteter i taksteinmønster oppå. Gjenta dette til du får en fin høyde på potetene. Press godt og sett formen i ovnen på 180 °C og stek i ca 40 - 50 minutter. Stikk en trepinne i potetene etter ca 40 minutter for å kjenne om potetene er møre og ferdig stekt. Er det mørt og trepinnen ikke møter motstand er potetene ferdig. Er de fortsatt harde trenge de lenger steketid.

Ta formen ut av ovnen når de er fredig stekt. Sett en tom brødform på toppen av potetene og press godt ned. Ha noe tungt på toppen og la det stå under press en liten stund. Disse potetene kan godt lages dagen før og avkjøles. Deles opp i stykker og varmes opp i ovnen før servering.

Jordskokkpurè:
Skrell jordskokk. Ha de i en gryte og kok dem møre. Når de er ferdig kokt has de i en blender, tilsett litt fløte, 1 ss smør og pepper. Kjør dette sammen i blenderen til du får en glatt og fin purè. Spe i mer fløte his du synes purèen er for tykk. Sil deretter purèen i en kjele. Smak til med salt, litt sitronsaft  og kok opp rett før servering.

Rødvinsjy:
Ha 2 ss sukker sukker i en kjele. Smelt sukker til lys karamell, tilsett deretter rødvin og la dette koke inn til neste all rødvin har fordampet. Tilsett stekesjy og 5 dl god kalvekraft. Reduser og kok rødvinsjy inn til 3-4 dl. En kan jevne sausen med litt maizena om en ønsker en tykkere saus. (Enkelte supermarked selger nå ekte kalv og oksekraft)

Tips til hvordan man kan lage kalvekraft:
Kalvekraft lages ved at du kjøper inn kraftbein, løk, sellerirot, gulrot og purreløk. Brun kjøttbeina i en langpanne i ovnen, strø gjerne litt tomatpurè oppå beina. Når beina har fått fin brunfarge has de i en stor kjele. Tilsett kaldt vann, litt salt og kok opp. Skummet som kommer på toppen fjernes underveis, en oppnår da en klarere kraft. Når dette har kokt forsiktig i 2-3 timer tilsetter en alle grønnsakene i grove biter, hel pepper og laurbærblad. Kalvekraften bør kokes ca 6 timer, ta deretter ut beina og sil kraften. Kraften kokes nå inn til ca halvparten. Til mer du koker den inn til mer intens blir smaken. Kraften kan godt porsjoneres opp og fryses inn i små beger. Da er det bare til å ta ut av frys neste gang du skal ha en god middag.

Eplesalat:
Skrell epler og skjær i små terninger. Ha de i en skål og press over litt sitronsaft. Skjær rødløk i små terninger og stek gyllen i en stekepanne.
Tilsett strimler av semitørkede sherry tomater, timian, salt og pepper. Ha i epleterningene og vend sammen. Trekk stekepanna fra varmen, viktig at eplene ikke stekes, de skal kun varmes forsiktig opp. Denne salaten skal serveres lun.

Når alt tilbehør er klart er det bare til å strø litt salt på kjøttet, skjære det opp og anrette som på bildet. Legg litt lun eplesalat på talleken, topp med noen skiver kalvefilet, et stykke rosmarinpotet, en skje jordskokkpurè og litt deilig rødvinsjy. Pynt med litt urter.

Buon appetito!


Vinanbefaling:

Fontodi Chianti Classico
Varenummer hos vinmonopolet: 3278801


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden