Safranrisotto med sjøkreps

Image
Safranrisotto
med sjøkreps


Sjøkreps er en delikat råvare som bør stekes forsiktig eller kokes i kort tid. Dette for å bevare smaken og tekstur. For å bruke både skallet og halen synes jeg en safranrisotto med sjøkreps er en fin måte å benytte hele sjøkrepsen og få en smaksrik forrett. Dette vil dine gjester elske!

Foto av matrett: Audun Munthe

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

INGREDIENSER • 5 PERSONER


 • 5 store sjøkreps

Skalldyrkraft:

 • Skall og klør fra kreps
 • Vann
 • 1 løk
 • 1 gulrot
 • 1/4 sellerirot
 • 1/2 purreløk
 • 1 fennikel
 • Salt og pepper

Risotto:

 • 2 sjalottløk
 • 3 dl hvitvin - tørr
 • Ca. 8 dl skalldyr kraft
 • 4 ss meierismør
 • 300 gr arborio eller carnaroli ris (risotto ris)
 • Safran etter smak (bruk tråder) ca 1/2 ts
 • 1 dl kremfløte
 • Salt og nykvernet pepper

SLIK GJØR DUStart med å rense sjøkreps og kok kraft på skall og klør. Kraft kokes ved at skall og klør freses i olje i en gryte sammen med terninger av løk, gulrot, sellerirot, purreløk og fennikel. Tilsett vann og salt, kok opp. Fjern skummet som legges seg på toppen. La dette koke i ca en time. Fjern skall og grønnsaker, sil kraften. Ha den silte kraften i en gryte, kok inn og reduser kraften slik at smak blir mer konsentrert.

Legg sjøkrepshalene i kjøleskap mens kraften kokes. Fjern den mørke «tråden» som ligger langs ryggen på krepsen.

Når kraften har kokt inn kan du starte å lage risotto. Varm opp fløten i en liten kjele, tilsett safran og sett til siden.

Fres finkuttet sjalottløk i en gryte med 2 ss smør. Når løk er gyllen og blank tilsetter du risen. Fres risen en liten stund mens du rører. Viktig at du ikke har for høy varme fordi risen skal ikke brunes. Hell over vin og kok vinen helt inn. Tilsett en øse med kraft. Rør jevnlig. Når den har kokt inn tilsetter du en ny øse kraft. Dette gjentar du til risen nærmer seg ferdig kokt. Det tar ca 16-17 min å tilberede risottoen. Viktig at risen ikke kokes for mye. Risen skal være al-dente og fortsatt ha litt tygg når den serveres. Når det er noen minutter igjen av koketid tilsetter du fløten med safran. Rør jevnlig. Tilsett 2 ss smør rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Riktig tilberedt risotto skal være tyktflytende, kremet og gli utover tallerkenen når du øser opp. Risottoen tykner når den blir stående. Ønsker du litt grønnsaker i risottoen kan du tilsette små terninger av gulrot, rødløk og squash. Pynt med urter.

Risotto toppes med stekt sjøkreps. Sjøkreps halene deles på langs. Stekes i en stekepanne med smør, 1 fedd hvitløk, fersk timian, salt og pepper.

Buon appetito!


Vinanbefaling:

Malvirà Roero Arneis
Varenummer hos vinmonopolet: 10421101

Frisk og fruktig vin laget på druen arneis passer utmerket til denne retten.


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden