Spagetti Carbonara

Image
Spagetti
Carbonara


Spagetti carbonara er en tradisjonell romersk rett. Matretter fra Roma kjennetegnes av at de er ukompliserte og som regel inneholder de få ingredienser. Rettene kan gjerne være enkle, men allikevel veldig smaksrike på grunn av kvaliteten på råvarene.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Ukomplisert og få ingredienser kjennertegner en ekte Spagetti Carbonara. Alle bilder: Kristoffer Vincent Hansen

I ekte tradisjonell carbonara skal retten kun inneholde fire ingredienser i tillegg til pasta: egg, Guanciale, pecorino og sort pepper. Er det vanskelig å få tak i Guanciale (speket svinekjake) benytter man ofte Pancetta i denne retten. Enkelte kokker har litt fløte i sausen, men dette krangles det mye om og det blir sett på som en moderne versjon av retten. Etter min mening trenger man ikke fløte i denne oppskriften.

Fettet fra Guanciale og egg emulgerer sammen med den varme pastaen, og når man vender inn pecorino eller parmasan ost får man en kremet og smaksrik pastarett uten bruk av fløte. Noen bruker kun hele egg, noen kun eggeplommer mens i min oppskrift bruker jeg både hele egg og eggeplommer.

Det er viktig med rikelige mengder nykvernet sort pepper i spagetti carbonara. Pecorino ost er laget på sauemelk og er noe kvassere enn en lagret parmesan som er laget på kumelk. Når jeg lager denne retten blander jeg normalt disse to ostene. Osten smaker best når den er nyrevet.

INGREDIENSER  • 4 PERSONER


  • 400 gram spagetti
  • 250 gr Guanciale eller Pancetta
  • 3 hele egg, 2 eggeplommer
  • 100 gr Pecorino eller Parmesanost
  • Sort pepper og salt


Image

SLIK GJØR DUKok opp pastavann i en stor gryte. Salt vannet godt. Skjær opp Guanciale i terninger og sprøsteik det på middels varme i en steikepanne. Ikke bruk for høy varme fordi Guanciale skal ikke bli svidd. Når det er sprøstekt tar en pannen bort fra komfyren. Rør opp egg og eggeplommer i en skål. Ha i godt med nykvernet sort pepper. Riv ost i en annen skål, slik at det er klart til servering.

Kok pasta. Kok antall minutt det står på pakken. Varierer litt i fra produsent til produsent. Viktig at pasta er al dente, som vil si at det fortsatt er litt tygg i pastaen. Når pastaen er ferdig kokt siler du den. Ta vare på litt av pastavannet i en skål. Ha pasta opp i steikepannen med sprøstekt Guanciale og rør godt rundt. Viktig at pasta kjøles litt ned før en tilsetter egg. Er pasta for varm vil det bli eggerøre og en kornete saus.

Når pasta har fått kjølnet litt rører en inn egg og eggeplomme blandingen. Rør godt slik at eggene koagulerer og en får kremet konsistens på sausen. Ha gjerne i en liten øse av pastavannet hvis saus blir litt for tykk. Rør inn revet ost. Smak til med salt og eventuelt mer nykvernet sort pepper. Dryss over litt ekstra ost før servering.

Buon appetito


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden