Siciliansk Caponata

Image
Siciliansk
Caponata


Siciliansk caponata er en deilig grønnsaksrett og den serveres ofte som en lun salat eller tilbehør til kjøtt og fiskeretter. På Sicilia blir den ofte servert som forrett eller som topping på ristet brød. Denne retten skiller seg noe ifra det «vanlige» italienske kjøkken. Retten er sursøt og inneholder blant annet rosiner, noe som ikke er så vanlig å bruke i varmretter ellers i Italia.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen & Cassandra Tanita Brunsvik

Det sicilianske kjøkken har oppover i historien blitt påvirket av alle de ulike land og religioner som erobret denne øya. I det sicilianske kjøkken og i enkelte oppskrifter finner en blant annet couscous, rosiner, kanel og urter som har sitt opphav i det nord afrikanske kjøkken. Ingrediensene i caponata er typiske råvarer som det dyrkes mye av på Sicilia.

Sicilianerne er veldig stolte av denne retten og ulike områder på Sicilia har forskjellige måter å tilberede denne på. Og spør du en Sicilianer er det alltid Mama som lager den beste og det finnes vel like mange ulike oppskrifter som det finnes mødre på Sicilia. Min favoritt er en type som lages mye i distriktet ved Palermo. Denne inneholder mandler, pinjekjerner og rosiner i tillegg til de mer vanlige ingrediensene i caponata.

INGREDIENSER • 6 PERSONER


 • 700 gr aubergine
 • 2 stilker stangselleri
 • 1 stk rødløk, stor
 • 450 gr plommetomater, flådd
 • 1,5 dl olivenolje, av god kvalitet
 • 1 dl hvitvinseddik
 • 2 ss sukker
 • 2 ss pinjekjerner
 • 2 ss mandler, skåldede
 • 100 gr grønn oliven, uten stein
 • 50 gr sort oliven, uten stein
 • 2 ss kapers,
 • 2 ss rosiner, bløtlagt
 • Salt og pepper
 • Basilikum og persille


Image

SLIK GJØR DUStart med å vaske grønnsaker og finn frem alle ingredienser. Skjær aubergine i grove terninger og dryss godt med salt over, dette gjør en for å fjerne fuktighet og bitterhet i aubergin. Ha dette i en sil/dørslag og la det stå i ca 20-30 minutter. Skyll de godt under rennende vann etterpå og tørk med kjøkkenpapir. Om kapers er salte må de legges i vann. Pinjekjerner og mandler ristes på en varm stekepanne til de blir gyllen i farge.

Det er viktig å fjerne skall og kjerner fra tomatene. Det gjøres ved å koke opp en kjele med vann, lag to snitt som et kryss i den enden som er motsatt av der stilken har vært. La tomatene trekke noen sekunder i det kokende vannet og ha de over i en glassbolle med kaldt vann. Nå vil skinnet løsne enkelt. Fjern skinn og del tomatene i to. Skrap ut kjernene i tomatene med en skje. Hakk tomatene i terninger.

Varm litt av oljen i en stor stekepanne. Tilsett aubergine og la det frese over middels varme til de er gyllenbrune. Hvis du ikke har en stor stekepanne bør du gjøre dette i to omganger. Mens du gjør dette varmer du opp resten av oljen i en gryte. I denne gryten tilsetter du hakket selleristang, hakket løk og tomater og la dette surre over lav varme i ca 10 minutter til grønnsakene har blitt til en tykk saus. Rør inn sukker, hvitvinseddik, pinjekjerner, hakkede mandler, oliven, kapers og rosiner. Rør godt og tilsett den steikte aubergine. La dette småkoke sammen i 5-10 minutter. 

Blir caponata veldig tykk når du koker den kan du tilsette litt vann. Smak til med salt og pepper. Rett før servering tilsetter du litt finhakket persille og basilikum. En kan drysse over litt finhakkede mandler og pinjekjerner ved servering. Noen bruker også litt cacaopulver i denne retten, f.eks. en 1/2 spiseskje til denne retten. Da blir caponata noe mer fyldig, men en får en rik og god smak. Det er litt smak og behag, men jeg foretrekker oppskriften uten cacao.

Test denne ut på ristet brød eller som tilbehør til grillmaten en varm sommerdag. Du vil garantert like det.

Buon appetito

Occhipinti SP 68 Rosso 2017 Polnummer: 5873201
Nydelig Sicilansk rødvin laget av vinmaker Arianna Occhipinti. Saftig, fruktig og frisk med myke tanniner. Rødlilla farge med flott aroma av mørke og røde bær. Vinen er laget på druene nero d`Avola og frappato.Spontangjæret og ufiltrert

Image
OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden