Crostata piemontese

Image
Crostata
piemontese


Denne gangen har jeg lyst å dedikere en dessert til den vakre regionen Piemonte, et sted som jeg jevnlig reiser tilbake til. For veldig mange er regionen kjent for storbyen Torino, OL, Fiat, viner som barolo og barbaresco, vakre små landsbyer og ikke minst hvit trøffel fra Alba. Men det som ikke alle vet er at i Piemonte dyrkes noen av de beste hasselnøttene i verden.

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

Foto: Kristoffer Vincent Hansen og Cassandra Tanita Brunsvik

Disse ristede hasselnøttene serveres som snacks, garnityr på matretter eller til dessert og konfekt. De er veldig smaksrike og løfter smaksopplevelsen på ulike desserter og bakverk. Jeg har jobbet meg frem til en terte som er rik på smak og som du garantert vil like. Den inneholder gode ingredienser som sjokolade, espresso, likør av mandel, fløte og det hele toppes med krokan av hasselnøtter. Jeg drømmer meg tilbake til Piemonte når jeg spiser denne terten.

INGREDIENSER • 1 KAKE/TERTE

  Bunn:

  • 300 gr hvetemel
  • 200 gr smør
  • 100 gr melis
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg (XL egg)

  Sjokoladekrem:

  • 3 dl fløte
  • 400 gr mørk sjokolade (70 %)
  • 1 stk vaniljestang
  • 0,5 dl espresso
  • 0,5 dl amaretto (mandel likør)

  Krokan av hasselnøtt:

  • 150 gr sukker
  • 100 gr hasselnøtter uten skall (Gjerne ristede fra Piemonte)

  SLIK GJØR DU  BUNN
  Start med å lage bunnen.
   Skjær det kalde smøret opp i terninger. Ha mel, smør, melis og salt oppi en bolle. Smuldre opp med hendene og kna til det blir en deig. Vend inn egg og rør godt. Deigen blir veldig bløt når smøret blir temperert. Ha deigen i litt plastfolie og legg i kjøleskap en time eller kvelden før. Deigen blir nå hard. Ha deigen mellom to bakepapir og kjevle til passe størrelse og at den dekker formen. Til denne oppskriften bruker jeg en form på 28 cm. Det er en fordel å bruke en: non stick form med løs bunn som er beregnet til terter.

  Ha deig over i form og press den inn til kantene. Blir det noen hull dekker du det bare til med deig. Sørg for at det er et jevnt lag med deig i hele formen. Prikk bunnen med en gaffel og sett den en halvtime i kjøleskap før du steker den. Ha over aluminiumsfolie eller bakepapir og ha over tørkede erter. Dette er for at bunnen ikke skal heve for mye og at kantene trekker inn.

  Stek bunn på 180°C grader i 10 minutter. Ta deretter av folie/ bakepapir og erter. Stek videre i 10-15 minutter til bunn har fått gyllen farge. Ta bunn ut av ovn og la det kjøle seg ned på kjøkkenbenken.

  SJOKOLADEKREM
  Start med å dele vaniljestang
  på langs og skrap ut frø. Kok opp fløte og tilsett vaniljestang og frø. Avkjøl litt før du tilsetter hakket sjokolade. Rør til sjokoladen har smeltet og blandet seg godt med den varme fløten. Tilsett espresso og mandel likør mens du rører. Sil og hell sjokoladekremen over den avkjølte tertebunnen. Sett i kjøleskap. Jeg pleier å lage denne kaken dagen før jeg skal servere den slik at sjokoladekremen får sette seg sikkelig. Dryss på krokan før servering. (En kan også drysse over litt maldonsalt)

  KROKAN
  Smelt sukker
  i en gryte under stadig omrøring. Trekk gryten av varmen når karamell har blitt lys gyllen. Tilsett hasselnøtter og rør. Ha over på et bakepapir og la det avkjøle. Når det har blitt kaldt og har stivnet hakker du det opp med en kniv. Jeg foretrekker at noe er finhakket og noe mer grovt hakket.

  Buon appetito


  VINANBEFALING:
  Til denne terten/ desserten har jeg funnet en vin som passer som hånd i hanske. Vinen kommer fra regionen Veneto og området Valpolicella. Accordini produserer en søt rødvin som heter Recioto della Valpolicella Classico «Acinatico». Denne dessertvinen er laget på tørkede druer og er dermed veldig rik på smak. Den er saftig, fruktsøtlig og har fin friskhet. Her finner en aroma av tørket frukt, vanilje, sjokolade, røde bær og kaffe. Denne er som skapt for desserter med sjokolade og nøtter.

  Accordini Recioto della Valpolicella 2016
  Polnummer: 4206702

  Image
  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  Oasen Storsenter
  Besøk nettsiden
  OPPSKRIFT SPONSET AV:
  HTH Kjøkkenforum Haugesund
  Besøk nettsiden