Carrè di agnello / lammecarrè

Image
Carrè di
agnello

Lammecarrè


Her er oppskriften på et skikkelig festmåltid. Hva med et gourmetmåltid når du skal overraske din kjære med en god middag? Mørt og smakfullt kjøtt som virkelig er en delikatesse. Norsk lammekjøtt er i verdensklasse og av prima kvalitet.

Denne retten har noen detaljer som krever litt tid å tilberede, men resultatet blir veldig bra og gjestene kommer til å bli imponert.

Foto av matrett: Audun Munthe

Direktør Andrea Nascimbeni i Casificio 4 Madonne og Geir Andre i lagringsrommet som parmesanen modnes.

INGREDIENSER • 4 PERSONER


 • 1,4 kg lammecarrè
 • 2 gulrøtter
 • 12 mandelpoteter
 • 4 portabellosopp
 • 8 østerssopp
 • 8 kantareller
 • 1 potte fersk rosmarin
 • 1 potte fersk timian
 • 1 hvitløk
 • 3 dl fløte
 • Meierismør
 • 200 gr parmesan
 • 3 dl lys kyllingkraft
 • 2 dl lammekraft
 • 3 dl rødvin

Image

SLIK GJØR DUKjøtt:
La kjøttet ligge i romtemperatur en time før steking. Lag tynne snitt på skinnsiden. Gni begge sider med salt og nykvernet pepper. Brun kjøttet godt på alle sider i en stekepanne på kraftig varme. Ha det brunede kjøttet i en ildfast form. Tilsett 3 ss smør og 4 fedd hvitløk i stekepannen. Klipp av stilker fra en halv potte rosmarin og timian, vask dette og ha urtene i stekepannen. La dette frese litt og hell over kjøttet i den ildfaste formen.

Langtidssteking ved lav temperatur i ovn:
Sett formen i stekeovn på 60 °C varmluft i ca 2,5-3 timer. Kontroller at stekeovn holder den temperaturen du stiller den inn på ved å legge inn et digitalt steketermometer. Kjernetemperatur i kjøttet bør være 56 - 58 °C når du tar det ut av ovnen.

Alternativt - kortere steketid ved høyere temperatur i ovnen:
En kan selvsagt steke kjøttet på høyere temperatur og kortere steketid. Men resultatet blir veldig bra om en bruker tid og langtidssteker kjøttet på lav temperatur. Ved høyere temperatur ville jeg stekt kjøttet på 180 °C i 10 minutter. Ta det ut av oven og la det hvile 10-15 minutter i romtemperatur. Deretter stekt det en gang til på 180 °C i ca 10-12 minutter. Kjernetemperatur i kjøttet bør være 56 - 58 °C, så bruk gjerne steketermometer (kjernetemperatur i kjøttet øker litt etter du har tatt det ut av ovnen).

Tips:
Bruk gjerne digitalt termometer som du legger inn i ovn for å sjekke at ovn holder temperaturen du stiller den inn på. jeg opplever at en del ovner ikke alltid holder den temperatur du stiller den inn på. La kjøttet hvile litt før du skjærer det opp. Skjæres opp rett før servering.

Parmesanpoteter:
Ha 150 gr raspet parmesan og 1 ss hvetemel i en skål, vend dette sammen.  Fordel den raspede osten i små sirkler på en bakepapirkledd bakeplate. Ha i ovnen på 200 grader til de er gylne. Lag deretter potetmos. Kok potetene møre. Ta vare på litt av kokevannet.  Sil av, mos dem og tilsett 2 ss smør. Tilsett 1 dl fløte og litt av kokevannet slik at du får en myk og luftig potetmos. Tilsett 50 gr raspet parmesan og smak til med salt og pepper. Ha potetmosen i en sprøytepose rett før servering og anrett som på bildet. Lagvis potetmos og parmesanchips.

Gulrotpurè:
Gulrøttene kokes møre. Mos og smak til med smør, salt og pepper. Bruk gjerne stavmikser.

Timianskum:
3 dl lys kyllingkraft og 1 dl kremfløte reduseres og kokes inn til 2,5 dl. Ha i noen kvaster fersk timian når du koker inn kraften. Smak til med salt og pepper. Rett før servering tilsetter du 1 dl lettpisket fløte. Pisk godt i sausen før servering slik at den blir luftig som skum.

Rødvinssjy:
Smelt 1 ss sukker til karamell i en gryte. Ha i 3 dl rødvin. Kok dette nesten helt inn. Tilsett deretter stekesjyen fra lammekjøtt og lammekraft. Kok inn til ønsket tykkelse. En kan jevne sausen med litt maizena om en ønsker.

Sopp:
Soppen børstes og vaskes før steking. Del den opp i passe stykker og stek på høy varme. Ha i en ss smør når soppen er ferdig stekt. Smak til med salt og pepper.

Anrett som på bildet. Ha potetpurè i sprøytepose og legg parmesanchips og potetpurè lagvis. Ha en skje gulrotpurè på talleken sammen med rødvinsjy og sopp. Lammecarrè skjæres opp mellom beina. legg noen skiver kjøtt på talleken og topp dette med timianskum. Pynt med litt urter.

Buon appetito!


Vinanbefaling:

Castell`in Villa - Mitt Toscana
Bestillingsnummer hos vinmonopolet: 9382001

Her får du mye vin for pengene. En godt lagret sangiovese laget av prinsesse Coralia på vingården Castell`in villa i samarbeid med kokken Dag Tjersland. Dyp rød på farge. Fin vin med god balanse mellom syre og fruktighet. Innslag av plommer og syrlige kirsebær. En fin følgesvenn til en lammerett som dette.


OPPSKRIFT SPONSET AV:
Oasen Storsenter
Besøk nettsiden
OPPSKRIFT SPONSET AV:
HTH Kjøkkenforum Haugesund
Besøk nettsiden